Hazard Analysis and Critical Control Point
Systém preventivních opatření (kritických kontrolních bodů) sloužící k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin a pokrmů během všech činnosti související s jejich výrobou např. zpracováním, skladováním, manipulací, přepravou a prodejem konečnému spotřebiteli. Všichni, kdo poskytují jakékoliv stravovací služby nebo prodej potravinářských produktů, vyrábějí, atd. mají zákonnou povinnost zavedení systému kritických bodů - HACCP.
Naše služby HACCP poskytujeme kdekoliv po celé ČR.
U nás je cena za poskytovanou službu HACCP jasná. Vždy je pro vás vytvořena cenová nabídka na poptávanou službu, kde je stanovena cena a ta je po vašem odsouhlasení konečná. Nejsou Vám pak dále účtovány žádné další poplatky, cestovné, atd. Vzhledem k širokému spektru činností vykonávaných v této oblasti se skladba ceny za poskytovanou službu stanovuje dle informací o vašem provozu.
Provoz je po vypracování systému HACCP označen nálepkou.
Při objednání služby HACCP od nás dostanete kompletní systém HACCP:
- HACCP příručka vypracovaná dle Vašeho provozu - systém kritických bodů
- Provedení systému HACCP dle platných legislativ a změn, v aktuálním platném znění.
- Provozní řád
- Sanitační řád
- Školení zaměstnanců z systému HACCP
- Školení zaměstnanců z hygieny práce
- Karty k činnostem, alergeny, tabulky, atd.
- Cenovou nabídku za kompletní vypracování systému HACCP Vám rádi poskytneme na základě Vaší poptávky - kontaktujte nás !
- Při předání dokumentace a školení u vás na provozovně Vám zkontrolujeme a poradíme, jak má být vše v souladu dle vyhlášek, označování, skladování, určení zon a atd.
- U nás je cena za poskytovanou službu HACCP jasná. Vždy je pro vás vytvořena cenová nabídka na poptávanou službu, kde je stanovena cena a ta je po vašem odsouhlasení konečná.
-
U nás dostanete za jednu cenu kompletní balíček, kterým splníte vše, co po Vás budou požadovat kontrolní orgány - KHS, SPZI, KVS při kontrole u Vás na provozu.
Pracovníci, kteří manipulují s potravinami a pokrmy, mají povinnost školení ze znalostí ze systému HACCP a hygienického minima. Školení pracovníků se provádí při nástupu nových pracovníků, nebo u stálých pracovníků pak 1 x ročně. Zdravotní průkaz musí mít každý pracovník v potravinářství, ale i u některých ostatních služeb. Toto je přesně vymezeno v zákoně č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. V § 19 tohoto zákona jsou vyjmenovány všechny činnosti - jedná se o provozování stravovacích služeb, výroba potravin, uvádění potravin do oběhu, výroba kosmetických prostředků, provozování úpraven vod, provozování holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, kosmetických, masérských, atd.
"Zavedení postupů založených na principech HACCP je zákonem stanovená povinnost, která platí pro celý proces výroby potravin - od prvovýroby až po konečného spotřebitele."
Tato povinnost vyplývá ze zákona 258/2000 Sb., a způsob provedení upravuje vyhláška 137/2004 Sb. ve znění pozdějších předpisů.
Přehled vybraných požadavků legislativy
Seznam národních právních předpisů týkajících se zajištění zdravotní nezávadnosti a jakosti potravin, hygienických požadavků na pracovní činnosti při výrobě a uvádění potravin do oběhu, způsobu provedení označení potravin na obalech, zavádění systému HACCP, značení a nakládání s obaly, kontroly a měření apod.:
- Nařízení ES 852/2004 o hygieně potravin
- Nařízení ES 178/2002 kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin
- Nařízení ES 37/2005 o sledování teplot v přepravních a skladovacích prostředcích úložných a skladovacích prostorech pro hluboce zmrazené potraviny určené k lidské spotřebě
- Nařízení ES 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami
- NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č.1169/2011
- Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů
- Vyhláška č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění změn provedených vyhláškou č. 602/2006 Sb.
- Zákon 110/1997 Zákon o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
- Předpis č: 166/1999 sb. ve znění pozdějších zákonů
- Vyhláška č: 289/2007 sb. v platném znění
- Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 852/2004
Následně jsou uvedeny vybrané požadavky (povinnosti provozovatelů potravinářských podniků) vyplývající z nařízení (ES) 852/2004 o hygieně potravin.
Od 1. ledna 2015 v souladu se zákonem č. 139/2014 Sb., kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, zahajuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování.Výkon dozoru nad výrobou a uváděním pokrmů na trh bude rozdělen zejména mezi Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a orgány ochrany veřejného zdraví (krajské hygienické stanice).
Systém HACCP je určen pro provozovatele zařízení:
-
hotely, penziony
-
restaurace, cateringové společnosti,
-
kavárny, cukrárny, bary, pivnice, občerstvení, stánkový prodej
-
stravování - školní jídelny, závodní stravování, nemocnice, ústavy sociální péče a další.
-
ostatní subjekty v oblasti poskytování stravovacích služeb
-
prodejny potravin a nápojů, výrobci potravin a nápojů, dovozci potravin a nápojů, potravinových doplňků, atd.